Kort lägesrapport i punktform.

image58
I lördags visade Emmanuel Adebayor att han är Premier Leagues just nu bästa anfallare. Om inte annat bekräftades det verkligen efter Fernando Torres urusla insats igår.

Benji Mwaruwari är inte så pjåkig han heller för tillfället. Tre klassmål från honom häromdan!

Mellbergs vinter är makalös. Det var längesen han såg så bra ut som han gör nu. Som fotbollsspelare då. Han är snygg annars med men... ja... ni fattar... Väldigt synd att han inte fick sänka Liverpool med sin volleykanon. ; )

För att inte tala om Freddie Ljungberg. Jag hade verkligen dömt ut honom. Men han var verkligen bäst på plan i West Hams match häromdan då han sprang i djupled och jobbade hem som om det vore 2002. Dessutom pallade han med det i 90 minuter. Klarar han sig från skador nu blir han oerhört viktig i EM.

Gripen möter Västerås borta med start om ca 30 minuter. Allt annat än tvåsiffrigt i röven är en framgång. Jocke B, Sellen och fansens nya kelgris Jojo står över inför den viktiga matchen mot Sirius borta på fredag kväll. Sen är det VM-uppehåll.

Praktiken går bra. Jag befinner mig sedan två och en halv vecka på SR Väst och har fått bra med förtroende. På torsdag drar jag till Stockholm och följer Åmålsbandet Kid Downs framgångar på Rockbjörnengalan på Hovet. Allt i jobbets regi - underbart! Dum som jag var tackade jag nej till betalt hotell. Tyckte att det skulle vara roligare att bo hos en kompis och sitta uppe och tjöta och ta ett par öl när jobbet är avslutat. Men det visade sig att även kompisarna jobbade.

Idag söktes EM-biljetterna för en liten resa till Schweiz/Österrike i juni. Det är ett bra gäng som söker tillsammans och det kommer bli ett jävla gött gung. Om biljetterna kirras då vill säga. Sommaren är nära och 2008 blir fantastiskt.

Tottenham-Arsenal i engelska ligacupens andra semifinalomgång spelas också ikväll. Wenger ställer som vanligt upp med ungdomarna tänker du? NEJ! Faktiskt inte!!!

Fansen vill så gärna att Arsenal slår ut Tottenham så både Fabregas, Hleb, Gallas och Adebayor, bland andra, är uttagna i kvällens 16-mannatrupp. Vet inte riktigt vad jag tycker om det egentligen. Har faktiskt varit jävligt kul att se Arsenals ungdomar för andra året i rad göra narr av några av PL:s bästa lag. Men det är klart. Mr Wenger kanske siktar på kvadrupeln! PL, CL, Ligacupen och FA-cupen. Det vore nåt... Haha!

Här är kvällens trupp:
2 Abou DIABY
3 Bacary SAGNA
4 Cesc FABREGAS
9 EDUARDO
10 William GALLAS
13 Alexander HLEB
15 DENILSON
16 Mathieu FLAMINI
19 GILBERTO
21 Lukasz FABIANSKI (GK)
25 Emmanuel ADEBAYOR
26 Nicklas BENDTNER
30 Armand TRAORE
31 Justin HOYTE
32 Theo WALCOTT
40 Vito MANNONE (GK)

Självklart är jag bänkad framför Viasat Sport 1 klockan 20:55. Handbollen, som ju faktiskt är riktigt spännande, får vänta.

Mamma är borta på möte ikväll så snart kommer pappa med pizzza. Grabbfest och den bästa tisdagen på länge. Även om en del hänger på Gripen, Arsenal och Sverige.

Året 2007 - blogg, jogg och rygg.

image42

Förord
För ett år sedan skrev jag en årskrönika om 2006 i tre delar. 2006 var ett händelserikt år med VM, ny utbildning, nya vänner och så vidare. 2007 hände inte lika mycket. 2007 var ett udda år, med en ojämn siffra som sista siffra. Det mest upphetsande de åren är vad man gör det till. De jämna åren kommer allt gratis - som EM och VM i fotboll. Men trots att 2007 var ett mellanår med udda slutsiffra så var det ett jävla trevligt år. Tre utomlandsresor, ett nytt avancemang till ett EM-slutspel för det svenska fotbollslandslaget, Bruce Springsteen med E Street Band live och Gripen tog sig än en gång till högsta serien i bandy. Det är inte varje år sånt händer. Det var också året jag fick en digitalkamera vilket detta inlägg visar. Här kommer Jespers år 2007 i en enda och rakryggad sammanfattning. Det är bara godbitarna som är utplockade. Vi tar det månad för månad.

JANUARI
image45
* Nyårslöftet var att sluta snusa. Andréas skrev som en kommentar i denna blogg att det skulle jag aldrig klara. Det gjorde jag.
* Henrik Larssons succé i Manchester United inleddes med ett vackert mål i debuten. Rysningar.
* I mitten av januari retade jag Martin och Andréas till vansinne efter att ha tagit ut tre svenskar i världslaget för januari månad. Alla tre i anfallet - Zlatan, Henke och Elmander. Bland annat var jag så "patriotisk" att jag "äcklade" Andréas.
* Vår klass försökte rida på vågen efter vår lyckade julfest och anordnade en katastrofalt tråkig tillställning. Dessutom pajade min kära HP. Nu mera kallad CP då jag ett år senare måste trycka samman hårdvaran med en tving för att den ska fungera.
* "Chippen" assisterade snyggt Totti utan att bli tackad. I samma match blir Totti utvisad och knuffar på vägen ut till en funktionär. Funktionären, Romanista även han, filmar och förstärker knuffen! Kanske det roligaste som hände 2007.
* Jag uttryckte i bloggen mitt missnöje över att jag sett så lite livekonserter efter att ha sett ett fantastiskt gig med Promoe på Klubb Smart. Man kan väl säga att jag tog tag i det...

FEBRUARI
image48
* Hände typ ingenting i februari. Mycket plugg. Vi i radion började jobba mer och mer gemensamt och med Emma-Karin (bilden) och de andra tjejerna hade jag väldigt kul. Och Anders med då såklart. Men han får va med på foto längre ner.

MARS
image44
* Gripen gick upp i Elitserien i bandy efter att hemma ha besegrat Örebro SK. Mackan blev under matchen beskylld för att röka gräs på läktaren - något som var felaktigt då han nyss hemkommen från Indien rökte indiska cigaretter vilka är mindre farliga och mindre påverkande än "vanliga". Otroligt rolig incident. Själv firade jag Gripens avancemang ända in i kaklet.
* Jag fyllde 26 år och fick en digitalkamera. En födelsedagspresent jag verkligen använt.
* Jag, Andréas och Martin tippade Allsvenskan -07, en tävling som jag senare under året ganska överraskande gick och vann. Men både Martin och Andréas fick upprättelse då deras svenska favoriter till slut gick bra.
* Hade ångest på grund av för mycket skolarbete, bland annat förberedandet av reportaget i Nederländerna.

APRIL
image43
* 6 april var det EBK-revival i Örebro. En otroligt rolig fest med otroligt mycket dans dans dans!
* Klassen for till Holland och närmare bestämt till Amsterdam. Några med plan, andra i en minibuss. Det blev en sjuk resa där jag bland annat lyckades med konststycket att sätta eld på Andréas och få enorma skuldkänslor. Martin och Anders hade en wrestlingmatch på ett tak i Red Light District (se bild). Taket var kanske den plats där det förtärdes mest alkoholhaltiga drycker under 2007, bortsett från en balkong i Marseille. Men den kommer vi till.
* Reportaget om vattennivåerna i Holland och översvämningshotet blev helt okej. Vem minns inte citat som "Pümp app de våterrr".
* Jag fick klart med sommarvikariat på sporten på TTELA och tackade samtidigt nej till ett sommarvik på SR Örebro. En lyckosam period då självförtroendet var på topp.
* Kid Down släppte sitt debutalbum. Jag var stolt som få över David och grabbarna men blev i samma veva själv otroligt sugen på att dra igång med musiken igen.

MAJ
image46
* Bibban-dagarna i maj. Uttrycket "att BIBba" var något jag kom att gilla. Jag kände mig tydligen tvungen att leva upp till det också. En avslutningsfest hos Janne då även...
* ...Andréas kröntes till CL-mästare våren 2007 efter att ha utklassat mig och Martin i CL-tipset. Tacktal hölls och det blev en fin stund, fylld av ömsesidig respekt och champagne i Jannes lummiga trädgård...
* ...och där efter följde en sjujäkla efterfest med boogiekaos med Anders och för Andréas och Martins del otroligt underhållande korståg genom Ljungskile.
* Vi slutade skolan och det var inte speciellt sorgligt. Snarare en skön paus.

JUNI
image50
* Justin Timberlake i Globen tillsammans med iida och hennes Entourage var en riktigt grym upplevelse. Show, kalas, party och en massa tjejskrik.
* Dagarna efter åkte jag till Backa i Rättvik för att tillsammans med min kära Marit och hennes familj njuta av en riktigt svensk midsommar.
* Sverige vann rättvist mot Danmark med 3-0.
* Jag köpte ett tennisrack och inledde det som kom att bli en ny era i mitt liv. Vi kan kalla den för "träningstiden del 2".
* Jakob Johansson, min vän Eriks lillebror från Björndalen som jag, debuterade som Allsvenskans första 90-talist i Allsvenskan. Det gjorde han för IFK Göteborg och sprang mest av alla på planen. Stort!
* Jag inledde också mitt sommarvikariat på TTELA - och kom att trivas så in i helvete bra.

JULI
image51
* För första gången fick jag vara med om när en nära vän - Daniel Wallòn - gifte sig. Det gjorde han med Riika. Köpingsmaffian hade tagit sig till Örebro för en fest som sent ska glömmas.
* Juli började annars med Roskilde. Riktigt bra var The Who, Mando Diao, K'naan, Arcade Fire, Klaxons och The Flaming Lips. Beastie Boys var besvikelsen. Och LERAN...
* Adam lämnade det tråkiga beskedet att han lämnar journalistutbildningen. Under hösten var han saknad och vi önskar fänrik Strandman all lycka.
* Jag förutspådde att Mourinho skulle lämna Chelsea och att Arsenal skulle bli bättre utan Henry. Å andra sidan förutspådde jag att Chippen skulle bli en given succé i Bolton... ja herregud... Det var efter det här inläggt Martin skrev den minnesvärda kommentaren "Arsenal tror jag slutar på en plats mellan 8 och 10".
* Annars jobbade jag röven av mig och såg hur många fotbollsmatcher som helst. I de lägre divisionerna då.

AUGUSTI
image53
* Anders, jag, Andréas och Martin drog till franska rivieran - närmare bestämt till Marseille. Uppdraget var att hitta bouillabaisse, obegränsat med Youplait och rivierans hetaste nattklubb. Jag missade det sista. Jag somnade på rummet och missade kanske årets utekväll. För jävligt. Under resan såg även Anders sin för året första och sista fotbollsmatch. Liverpool-Chelsea.
* En annan galen resa i augusti gick till Smögen. Bad! Bastu! Och för vissa: Brygga! Pizzan och alkoholen på klipporna årets finaste sommarnatt blev ett fint och roligt minne.
* Vi tippade hela Premier League. Jag, Andréas och Martin då såklart. Just nu ligger jag bäst till. ; )
* Sommarvikariatet på TTELA tog slut men jag var så nöjd att jag tjatade mig till extrajobb där under hösten. Extrajobb hade jag också på Sporten SR Väst. Lycka är att ha sån tur!
* Facebook kom in i livet och förstörde nästan bloggen. Men den där flugan var ju onekligen väldigt rolig i början! Tills man verkligen hade hittat alla vänner.

SEPTEMBER
image54
* "Ettorna" kom in i livet i Ljungskile. Zäta, Adam, Per, Daniel och Skoob (de på bilden) för att nämna några. Tomaz och Rickard också för att nämna ett par andra goa gubber. Vi började med att för andra året i rad vinna fotbollsturneringen. Martin blev finalhjälte med ett välplacerat skott - stolpe in! Otrolig glädje!
* Ljungskile Nyheter (http://www.ljungskilenyheter.se/) såg dagens ljus och gjorde succé i det lilla samhället. Mycket tack vare Martins och Andréas på gränsen till överambitiösa arbete och bevakande av LSK.
* MITT NYA LIV tog fart. Tillsammans med Martin tog jag morgonpromenader före frukost och började träna fyra gånger i veckan. Målet var att med gym, promenader, innebandy och trappmaskin under hösten gå ner fem kilo. Det klarade jag på två månader. Från botten av mitt hjärta: TACK för stödet Martin!
* Sverige kryssade mot Danmark hemma på Råsunda. För första gången såg Marit en landskamp med mig i tv-soffan. Det gick bra.
* Champions League var igång och med det skapades onsdagsklubben och ett nytt CL-tips med mig, Andréas och Martin. Ett tips som ska täcka hela säsongen. Andréas har ännu inte varit på någon annan plats än den första i den här tävlingen. Under hela 2007 dominerade han faktiskt den tävlingen från början till slut.
* Stryktipstävlingen hösten 2007 inleddes. Tio veckors hård kamp ledde till ytterligare en vecka för kombatanterna Zäta och Martin i ett giftigt Sudden Death. Där vek Zäta ner sig helt och Martin vann. Ser fram emot vårens kraftmätning.
* Jag gjorde min första bandyträning på flera år med Gripens C-lag och det var oerhört roligt. Jag hann med fem träningar innan mörkret kom och tog mig.

OKTOBER
image55
* London-resan. Jag och Marit drog i slutet av oktober till London. Vi bodde hos Basse i Camden och hann med en jävla massa sevärdheter som Big Ben, rundvandring i Towern, kaffe vid Buckingham Palace, käk i Soho, uteliv, shopping på Oxford Street, Liverpool-Arsenal på fotbollspub, museum osv. När Marit åkt hem till Sverige för plugg drog jag och Basse till Emirates Stadium där jag fick vara med om att se världen ur Mr Wengers ögon (bild ovan) - STORT!
* Mycket plugg och slit med praktiksök annars.
* Nytt JLB-material började spelas in i Åmål med Bobby, David och Carl-Johan.
* Ljungskile SK gick upp i Allsvenskan och det var jävligt roligt att få vara med om tiden i Ljungskile innan och efter då laget tog klivet.
* Den sista oktober åkte jag på matförgiftning, två dagar efter hemkomst från London.

NOVEMBER
image56
* MARDRÖMSMÅNADEN. Matförgiftningen som visade sitt ansikte den sista oktober fortsatte en vecka in i november. Samma dag som den försvann fick jag problem med min rygg för hundrade gången sedan de där sommarmånaderna 2001 då jag packade upp varor på ICA Direkt i Trollhättan. Smärtorna blev värre och värre och till slut...
*...kunde jag inte sova alls utan fick klockan tre på natten åka taxi till Uddevalla för att få ordentligt med smärtstillande. På sjukhuset stannade jag tre nätter och allt jag kunde göra var att gå promenader med ett gåbord i korridorerna. Omkörd av pensionärer kände man sig som ett jävla misslyckande...
*...men så började jag trycka alla säsongerna av Entourage (som verkligen blev en ny favoritserie), åt obegränsat med lösgodis, blev serverad mat och utnyttjade ringklockan som kallade på sjuksköterskorna oförskämt mycket.
* Efter en och en halv vecka borta från skolan kom jag tillbaka och fick stappla runt på kryckor i ytterligare tre veckor.
* Tack vare ryggfelet fick vi (www.myspace.com/jesperlarssonband) tacka nej till en spelning på Pustervik i Göteborg den 15 november.
* November 2007 var den sämsta månaden i mitt liv. Men det kunde absolut varit så in i helvete mycket värre. Efter vistelsen på sjukhuset - tre dagar som varade i en evighet - fick man perspektiv på saker och ting. Bland annat att man har det rätt bra som är ung.
* Och sen var det ju bra att Sverige blev klara för EM i fotboll 2008.

DECEMBER
image57
* Bruce Springsteen w. the E Street Band i Globen den 10 december med Andréas, iida och Holiday Factory-Joel var en mäktig upplevelse. I sommar kommer the Boss tillbaka - och jag och Zäta har biljett till båda dagarna på Ullevi.
* Jag fick en mp3-spelare av tomten. Det var fan på tiden.
* Kortet är inte från december, det är från i somras. Men Marit är ändå det bästa jag haft under 2007. Och det är väl så man slutligen kan sammanfatta det. Jag är lycklig. Och trots min rygg mår jag bra. 2007 måhända var ett udda år. Men det var ändå ett av de bättre.



TOPP FEM-LISTORNA FÖR 2007

Låten
1. Eldkvarn - Fulla för kärlekens skull
2. Arcade Fire - Ocean of noise
3. Kent - Columbus
4. Oh Laura - Release me
5. Bruce Springsteen - I´ll work for your love

Album
1. Loney, Dear - Loney, Noir
2. Kent - Tillbaka till samtiden
3. Arcade Fire - Neon Bible
4. Florence Valentin - Pokerkväll i Vårby Gård
5. Bruce Springsteen - Magic

TV-serien
1. Entourage
2. Prison Break
3. Family Guy
4. Heroes
5. Lost

Filmen
1. Rocky Balboa
2. This is England
3. Stardust
4. En obekväm sanning
5. Hot Rod

Konserten
1. Bruce Springsteen w. the E Street Band i Globen, Stockholm.
2. Justin Timberlake i Globen, Stockholm.
3. Mando Diao på Klubb Smart, Örebro. 
4. The Who, Roskildefestivalen, Danmark.
5. K´naan, Roskildefestivalen, Danmark.

Idrottsupplevelsen
1. Gripen-Örebro på Slättbergsbanan i Trollhättan när Gripen gick till Elitserien.
2. Danmark-Sverige (0-3) på O´learys i Trollhättan.
3. Ljungskile SK - IFK Norrköping på HA Bygg Arena när LSK vände och vann genom två mål av "Kärna".
4. Gripen-Sirius, den så efterlängtade första segern i Elitserien kom i värsta regnvädret efter en makalös vändning.
5. Sanna Kallurs tårar i VM i friidrott.


Sport, vänskap och skadeglädje.

Det är otroligt hur mycket sport engagerar. Män blir som barn som tävlar om allt. Det är kul. Framför allt när det går ens väg.

Ett exempel på det är hur lätt det är att håna någon vars lag går dåligt. Eller då man hånar någon vars lag man är övertygad om ska gå dåligt men då man sen får allt tillbaks över sig när laget trots allt går bra.

Som när Martin tippade Arsenal 6:a i Premier League. Visserligen inget hån, utan bara ren och skär okunskap om hur organisationspsykologi fungerar.  När stjärnan försvinner stärks laget - ofta är det sant. Och under en ledare som Wenger är det numera ett faktum. Visste det.

Eller som den skadeglädje jag kan känna när jag skriver att "Zlatan är bäst i Serie A" och har både en av Italiens största tidningar Gazettan och Serie A:s tränare bakom mig i det något provocerande påståendet. I samma veva menar Martin att Ruud van Nistelrooy är bättre och en dag senare ryktas det om att Real Madrid (där Ruud annars spelar) vill betala nästan en miljard för Zlatan Ibrahimovic. Då var jag nära att skriva något som hade provocerat ännu mer men bet mig i tangentfingrarna i sista stund. Att då Martin och Andréas ihärdigt ändå fortsätter klanka ner på mig för min uttagning av Zlatan är självklart roande. Roande, just för att jag tror att det irriterar dom att det i samma veva regnar ner argument som stödjer min tes - att Zlatan är bäst i Serie A.

På samma sätt känner förmodligen Andréas när han trots ganska bristande kunskaper i bandy påpekar Lasse Karlssons lycka i Hammarby, Lasse som lämnade Gripen och som öser in mål i Bajen medan hans ersättare Misja Pasjkin i Gripen bara gjort knappt hälften så många baljor. Det är klart han tycker det är roligt. Det är klart att det irriterar. Även om nu sanningen är sån att det är lättare att göra fler mål med bättre spelare runt omkring sig.

Vi är tre stycken som tar sport seriöst, men som inte missar tillfället att retas, jävlas, irritera och sparka på nån som ligger. Barnsligt - naturligtvis. Men som mamma sagt - "låt dom hålla på...". För tillfället skulle jag själv kunna ösa ur mig ännu fler inlägg om Liverpools bristande insats i Premier League eller hylla Gripen för den otroliga segern mot Villa och Misjas lyckosamma roll i sin tillfälliga, pga alla skador, position som mittfältare och Arsenals formidabla matcher mot bra motstånd. Eller kanske skriva ett helt blogginlägg om West Hams enkla vändning mot Manchester United. Men jag känner att det räcker nu på ett tag.

För lika mycket som jag troligen irriterar Martin och Andréas lyckas dom gång på gång irritera mig. I grunden handlar det om vänskap byggd på sport, lagkänsla och att jävlas. Labilt. Men stundtals otroligt roligt.

Jag väntar mig kommenterar på detta inlägg som handlar om att jag är helt ute och cyklar och att det bara är jag som håller på medan de andra två tar detta seriöst rakt igenom. Jag förväntar mig också att det inte dyker upp ett enda svar eftersom jag skrev dessa sista rader. Allt för att irritera. Jag väntar med spänning.

image41
GOTT NYTT ÅR KÄRA VÄNNER!