Plats 1-3 + övriga tips (Allsvenskan)

1. Helsingborgs IF. Ghod. Och Bosse Nilsson. Förhållandet verkar vara som det en gång var mellan Henrik Larsson och Martin O'Neill, eller Henke och Alex Ferguson. Och när Ghod och tränaren förstår varandra, då väntar storverk. I år väntar inga runt-omkring-skandaler i HIF. I år går föreningen åt samma håll, med samma inställning och ledaren för truppen, en som alla har respekt för, är Sveriges mest framgångsrika fotbollsspelare genom tiderna. Fortfarande "better then ever". Med sig i anfallet har Henke Razak Omotoyssi, och under UEFA-cupen visade paret att de verkligen fattat tycke för varandra. Nu serveras även Henke av "Oxen" och Makondele är ofta delaktig i det offensiva och har lärt sig Henkes och Razaks löpningar. Sådant är viktigt. En annan viktig faktor är att Andreas Granqvist kom hem från Wigan för att fylla tomrummet efter Andreas Jacobsson som en trygg bjässe i det defensiva arbetet. Med sig har han Adama Tamboura på vänsterbacken som slog igenom ordentligt i höstas och Martins evige favorit Erik Wahlstedt på andra kanten. Bakom sig har Granqvist mycket rutinerade Daniel Andersson som visade storform i Europaspelet och att han trots sin ålder (35) fortfarande har mycket kvar att ge. Mittfältet är bra på en jämnbra nivå med spelare som Arsenal-skolade Olafur Skulason, offensive och duktige framspelaren Rene Makondele (som kan fungera i anfallet också) samt kantspringaren och evighetsmaskinen Christoffer Andersson. Minus för de blivande mästarna är att truppen på sina håll är aningen tunn. Dock är det ett välkänt faktum att alla höjer sig i blotta närvaron av en Ghod. Till exempel kanske möjligtvis måhända en 19-årig Denilson. Ghuldet hamnar i Skåne i höst!


2. IFK Göteborg. Tänk om. Tänk om Blåvitt hade anfallare av rang. Då hade de faktiskt kunna ta sig till Champions League i sommar. Men de kommer försöka. Och de kommer med ett hängivet kollektivt forcerande försöka ordentligt. Niclas Alexandersson vill givetvis ut en vända till i Europa och Håkan Mild lär knappast sänka några förväntningar. Det tuffa matchandet fixar IFK i alla fall galant med en av de bredaste och starkaste trupperna i allsvenskan. Dessutom är ynglingarna från i fjol ett år äldre och man har gjort sig av med orosmoment som Andres Vasquez. Målvaktsfrågan är lite svävande, hur bra är dansken Kim Christensen egentligen? Och är unge Erik Dahlin redo om Kim inte håller? IFK får nog köra på den säkra sidan och täppa till med sin täta backlinje med Ragnar Sigurdsson, Mattias Bjärsmyr, anfallsvillige Hjalmar Jonsson och högerbacken Adam Johansson. Adam som just nu tyvärr är skadad vilket jag hoppas löser sig snabbt då han och Niclas Alexandersson annars är en attraktion längs med högerkanten. Nu blir det i stället just Niclas som tar hand om högerbacken till en början. Mittfältet är tungt att möta med Gustav Svensson och en av mina absoluta favoriter Thomas Olsson. Jag hoppas verkligen att man hittar en plats för Eldin Karisik. Hans inhopp på försäsongen har varit en injektion i IFK i jämförelse med en lite sävlig och oinspirerad Tobias Hysén - som för övrigt är sjukt överskattad. I anfallet då, som jag inledningsvis klagade på, har vi Pontus Wernbloom som naturligtvis är mycket duktig, stark och teknisk, men som jag ändå inte vant mig vid som en naturlig målskytt. Jonas Wallerstedt är en duktig target player, stark, ettrig och bra på huvudet. Alternativen är Mathias Ranegie, senast man mätte honom var han 196 cm men nu tror man har växt ytterligare, som inte haft lika lätt på allsvensk nivå som i division 2 och nyförvärvet från di gule Daniel Alexandersson. Undra jag om det inte kan tänkas bli en brödraeffekt i ett redan starkt kollektiv. IFK är helt klart med och krigar mot guldet och 90-talets vinnarmentalitet är tillbaka. Firma Rehn och Olsson har en stor del i det.


3. AIK. Med argentinarna Ivan Obolo och Lucas Valdemarin fick AIK det lyft man behövde i fjol efter det att Wilton Figureido dragit. Båda två har en sällsynt förmåga att befinna sig på rätt plats vid rätt tillfälle och Obolo, som ju är fruktansvärt stark på huvudet, kommer bli livsfarlig på inläggen från AIK:s duktiga kantspringare. Jag tror mycket av AIK:s anfallsspel i år kommer starta från Dulee Johnson och från honom fördelas bollarna ut på kanterna till Kenny Pavey och Bojan Djordjic. Och blir dom trötta på allt spring så är som alltid en frustande Mats Rubarth sugen på att springa ner vilken jävla ytterback som helst. Jorge och Jorge (Anchen och Ortiz) kommer även de vara alternativ på kanterna där den sistnämnde även fungerar i mitten. Men i mittmitten så kommer Daniel Tjärnström och Dulee regera, tråkigt nog med Khari Stephenson som förste alternativ. Khari behöver höja sig men hur när han inte kommer få tillräckligt med speltid? I försvaret domderar Nils-Eric Johansson med sin brittiska spelstil och han har trygga spelare runt omkring sig i backlinjen. Frågetecknet i AIK är Daniel Öhrlund. Målisen tippades av mig högt i fjol men under den särskilda lupp som då givetvis följde så upptäcktes flera brister, bland annat att han till och med är sämre på fötterna än Andreas Isaksson. Plus för att han är reaktionssnabb. Under Rickard Norling kommer AIK vara stabila i år, samtidigt som de kommer vara oerhört beroende av att Dulee håller i ratten på ett icke ifrågasättande vis. Dessutom är det svårt att veta vad som kommer hända med den sydamerikanska maffian i Solnaklubben. Sådana detaljer gör att jag inte vågar tippa AIK högre.


Årets målvakt: Daniel Andersson, Helsingborgs IF

Årets back: Markus Johannesson, Djurgårdens IF

Årets mittfältare: Louay Chanko, Hammarby IF

Årets anfallare: Henrik Larsson, Helsingborgs IF

Årets tränare: Bosse Nilsson, Helsingborgs IF

Skytteligavinnare

1. Ivan Obolo, AIK

2. Razak Omotoyossi, Helsingborgs IF
3. Paulinho, Hammarby IF


Assistkung
1. Henrik Larsson

2. Bojan Djordjic


Den allsvenska tabellen vid EM-uppehållet

1. IFK Göteborg

2. Hammarby IF

3. Kalmar FF

4. Helsingborg IF

5. AIK

6. IFK Norrköping

7. Malmö FF

8. Trelleborgs FF

9. IF Elfsborg

10. Gefle IF

11. Djurgårdens IF

12. Halmstad BK

13. Ljungskile SK

14. GIF Sundsvall

15. Örebro SK

16. GAIS

Fem spelare som byter klubb under sommaruppehållet

Cesar Santin

Behrang Safari

Andreas Kristoffersson

Johan Oremo

Thiago Qurinio da Silva



Bästa stockholmslaget

AIK

Bäst i väst

IFK Göteborg

Bästa Skånelaget

Helsingborgs IF

Bästa lag av de övriga

Kalmar FF


Busligan

Ljungskile SK


Fair play

Helsingborgs IF
 


Kommentarer
Postat av: Andréas

Det här är jätteroligt!

Ja, vart ska jag börja?
Jo, HIF fyra vid uppehållet - och SM-guld. Herregud.
Daniel Andersson årets målvakt. Det ska inte kunna gå.
Vart ska Kärna?
Sedan tycker jag inte att Hysén är överskattad.

Postat av: Rickard

Inte bara jätteroligt, är det 1 april idag förresten?

Daniel Andersson? Jesper, släng de där svamparna du går och äter på nu, de har blivit gamla och är giftiga.

Om Mrazak går bra innan uppehållet så försvinner han och då blir anfallet för tunt. Försvaret håller inte heller en hel säsong då Granqvist bara är här till sommaren. Jag märker att du konternuerligt missar en spelare i försvaret och på mittfältet och det är just där Helsingborg inte håller. Centrallinjen är inte bra nog.

ICA och AIK kommer dock vara med och kriga däruppe, utan tvekan. Ja, tänk också om ICA hade haft riktiga anfallare att spela med... Nu håller man tillgodo med Sella och Boom-Boom och då blir det att åka ut mot Cork eller liknande i CL-kval.

2008-03-29 @ 12:43:56
URL: http://ipitythefool.blogg.se
Postat av: jeppan

Andréas: Kärna går till Gefle när Oremo drar. Hur tydligt som helst. Haha! ; ) En kul grej bara. Det väntade är aldrig roligt.

Det är en jämn allsvenska i år Andréas. Då är det knappast svårt att ta sig från fjärde plats och uppåt. Minns när Blåvitt tog sig från nedflyttning till SM-guld på 90-talet. Dessutom är det bara 11 omgångar före EM. Så jag förstår verkligen inte det häpnadsväckande.

Rickard: Jag har aldrig haft som uppgift att räkna upp hela laguppställningen utan de spelare jag, rent subjektivt alltså, tycker är intressanta.

Helsingborg lyckades med något i vinter som IFK inte varit nära sen mitten av 90-talet och Elfsborg aldrig varit i närheten av. Ni underskattar Helsingborg å det grövsta.

Daniel Andersson är en chansning. Men han var bra i UEFA-cupmatcherna och står man i laget som tar SM-guld (det är ju uppenbarligen vad jag tror) så är man bra. =)

2008-03-29 @ 15:39:19
Postat av: martini

Jag gillar din chansning med HIF i topp i år igen. Enligt statistiken vinner väl AIK. IFK tog guld med tio års mellanrum, det innebär att AIK gör det i år (HIF tvåa) och HIF vinenr först nästa år, men då lirar inte Henke, så antar att guldet ska till Skånes stolthet redan 2008. Jag tror på det.
Daniel Andersson som åretsmålvakt, nja, man är nervös så fort det kommer en hemåtpass.
väldigt intressant med DIF som elva vid EM-uppehållet.

2008-04-01 @ 13:57:21
URL: http://martini.blogg.se
Postat av: Andréas

Bra insats av "årets målvakt" mot HBK.

2008-04-07 @ 00:43:34
URL: http://wickan78.blogg.se
Postat av: jeppan

Han har släppt in färre mål än Kim så vart vill du komma?

2008-04-07 @ 16:49:54
Postat av: jonas

byt plats på ösk och trelleborg så slipper du skämmas i höst. ;)

2008-04-09 @ 13:01:27
URL: http://srvice.blogspot.com
Postat av: Sarah

haha komisk gissning.
vilka vinner allsvenskan?

ps. elfsborg har sveriges bästa målvakt, likaså försvarsspel.

2008-05-07 @ 14:31:50
URL: http://svartaparaden.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback